Folkkampanjen
mot Nato

Nyheter och kommentarer

 

6 april 2016

Värdlandsavtalet och SIFO, februari 2016

Aktionsgruppen Nej till NATO i Stockholm lät SIFO ställa tre frågor till folk om värdlandsavtalet. Undersökningen genomfördes 15-19 februari 2016.

Du kan gå till webbplatsen för Nej till NATO och se mer om undersökningen. Klicka på NYHETER och rulla ned till Majoritet av den svenska opinionen avvisar värdlandsavtalet med NATO.

Frågorna och resultatet:

1. Känner du till Sveriges Värdlandsavtal med Nato, ett Samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd, som skall tas upp i Sveriges riksdag för omröstning och beslut, under våren 2016 eller känner du inte till avtalet?

SIFO bild 1

2. Tycker du att Riksdagen skall godkänna Sveriges värdlandsavtal med Nato som bland annat betyder, att om Sverige beslutar sig att bjuda in Nato, kan det resultera i att Nato baser och trupper stationeras i Sverige och att Nato kan göra anfall mot tredje land med vapen som inte utesluter kärnvapen

SIFO bild 2

3. Tycker du att Riksdagen skall godkänna Sveriges Värdlandsavtalet med Nato, om kraftigt utökat militärt samarbete med Nato, ifall det resulterar i förlust av Sveriges alliansfrihets och neutralitet?

SIFO bild 3