Folkkampanjen
mot Nato


Nyheter och kommentarer


Till meny

12 februari 2017

26 juni 2019 ny introduktion. I brevet en bit ner under rubriken Lästips finns nu en kommentar.

Senare har vissa länkar bäddats in i text.


Inför valet 2018 skickades mejl till en lång rad av partiers distrikt och lokala föreningar eller grupper av sådana, eller ungdomsförbund eller liknande. De skickades under tiden januari-mars 2017. Med mejlet bifogades ett brev som kunde läsas i datorn eller skrivas ut.


Brev till en kristdemokratisk gräsrot

Det här brevet skulle kunna vara till vilken gräsrot som helst. Till stora delar likadana brev har gått till gräsrötter i Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det gäller värdlandsavtalet med Nato.

Värdlandsavtalet i korthet

Motioner och omröstning i riksdagen maj 2016

Nato

Ryssland

Håll isär frågor − Nystart

Lästips

Positiva alternativ

Byt ut riksdagsledamöter

Värdlandsavtalet röstades igenom i riksdagen 25 maj 2016. Det gör att någon kommande regering, som kan se ut hur som helst, kan upplåta svenskt område till baser för Nato. Det kan vara för attackflyg, för krigsfartyg eller annat.

Låt oss se sju år bakåt i tiden. Det var innan Nato förstörde Libyen, innan kriget mot Syrien började, innan statskuppen i Ukraina och vad som därpå följde. Mycket har förändrats. Det är lätt att föreställa sig att sju år in i framtiden kan också mycket förändras. Politiska och militära kriser kan skapas och utvecklas nära oss. Här i Sverige har vi då haft två riksdagsval, och vi har ingen aning om vad för slags regering vi då har.

Vi måste täppa till möjligheten för en framtida regering att i Sverige upplåta baser för Nato. Alltså måste värdlandsavtalet med Nato rivas upp. Det kan göras med sex månaders varsel, men vägen dit är inte enkel.


Värdlandsavtalet i korthet

Sverige kan bli värdland för ett eller flera Nato-länder som upprättar baser här.

Avtalet är förberedelser för krig. Punkterna 3.8 och 8.4.

Om Sverige blir värdland, så utlovas största möjliga stöd till Natos verksamhet, och detaljerna i det stödet bestäms senare. Punkt 3.4.

Om Nato har attackflyg baserat i Sverige och begär att få använda planen, så är det tveksamt om Sverige kan säga nej. Därmed kan Sverige dras in i krig. Punkterna 3.4 och 3.5.

Nato-styrkor i Sverige kan begära svenskt stöd till verksamhet utomlands. Riksdagen behöver inte blandas in. Punkterna 2.1 och 3.4.

Inget sägs om förbud mot kärnvapen på svenskt område.

Nu har riksdagen beslutat, men avtalet kan ändras. Punkt 11.1.

−    −    −    −    −

Du finner avtalet och kommentarer hos http://www.folkkampanjenmotnato.se.


Motioner och omröstning i riksdagen maj 2016

I oktober 2015 beslöt Kristdemokraternas Riksting att Sverige bör söka medlemskap i Nato. Innan dess hade partistyrelsen föreslagit detta, men enligt uppgift var den då inte enig. På bara några år har Kristdemokraterna gått från Nato-motstånd till att vilja ha medlemskap. Det har man gjort under trycket av en dånande propaganda.

Därefter röstade Kristdemokraternas riksdagsledamöter i maj 2016 för värdlandsavtalet med Nato.

Innan värdlandsavtalet godkändes av riksdagen hade tre kritiska motioner lämnats in, vilka avvisade avtalet eller begärde att det skulle skjutas upp i väntan på utredning.

Se motioner och resultat från omröstning.

Där finns både 1=Förslag och 4=Beslut.
1 ger tillgång till motionerna.
4 visar omröstningarna i tabeller.

I riksdagen har vi genomgående vänner i V. Vi har en del vänner i SD trots märkliga turer i de fyra omröstningarna, och vi har en del vänner i MP. Vännerna kan bli fler. Vi tillåter oss tro att en del som röstade för värdlandsavtalet gjorde det mot egen övertygelse.

Det finns inom Kristdemokraterna en opposition mot medlemskap i Nato. Troligen finns också en opposition mot möjligheten till Nato-baser i Sverige, även om den inte visade sig i riksdagen i maj 2016. En sådan opposition bör samla mod och börja verka för sin sak.


Nato

År 1991 upplöstes både Warszawapakten och Sovjetunionen, och därmed var Kalla kriget slut. Fredsvänner hoppades naturligtvis att då skulle även Nato upplösas, men så blev det inte. Tvärtom har Nato utökats med nya medlemmar. Nato brukar kallas en försvarsallians, men vad är egentligen Nato?

Nato bildades 1949 av tolv länder, däribland Portugal. Detta land hotades inte av någon sovjetisk invasion, och till saken hör att Portugal då var en fascistisk diktatur. Så vad kunde Portugal hotas av? Inre oroligheter naturligtvis, och de styrande ingick en försvarsallians mot sådant.

I alla medlemsländer bildade Nato hemliga beväpnade organisationer som skulle stoppa vänsterpartier från att gå fram i demokratiska val. I Nato-landet Italien bedrev denna organisation terror med många dödsoffer för att störa samhället och påverka opinionen. 1978 hindrades Aldo Moro från att tillsätta den regering han ville, och därpå mördades han. En liknande hemlig organisation bildades också i Sverige.

Nato bombade 1999 Serbien, i före detta Jugoslavien, oavbrutet i mer än två månader.

Nato tog över USA:s krig i Afghanistan.

Våren 2011 anföll Nato Libyen, med en FN-resolution som svepskäl. Den verkliga orsaken till anfallet, och mordet på Gaddafi, var att Libyen förde en självständig politik och deltog i planer att införa en ny valuta för oljehandeln. Libyen är nu i kaos.

Så vad är egentligen Nato? Vi kan säga att dess uppgift är att bana väg för Väst och hindra allt som hotar Västs ekonomier. För att göra det kan kärnvapen komma att användas. Efter Kalla kriget har tolv länder tillförts, bland andra Polen och Ungern, och Nato pressar österut mot Rysslands gräns.

Sveriges samarbete med Nato är mycket omfattande. Vi har anpassat militär utrustning till Nato och deltar regelbundet i Nato-övningar. Sverige har en ambassadör vid Natos högkvarter i Belgien och har officerare på heltid i Natos specialförbandsstab där.


Ryssland

I Nato-kramarnas propaganda ingår som en viktig del ett påstått hot från Ryssland.

Ryskt militärflyg har ibland kommit in på svenskt område, och det brukar medföra stora rubriker i tidningarna om ett hotfullt Ryssland. Men Natos kränkningar har varit lika många, eller fler, och dem bryr sig inte tidningarna om.

Ukraina nämns ofta. Ryssland har inte genomfört någon aggression där. I februari 2014 genomfördes med USA:s inblandning en statskupp med våldsamma inslag i Ukraina, och då hade politiska extremister en framträdande roll. Krim ansökte, efter folkomröstning, om att få lämna Ukraina och åter bli en del av Ryssland. Ryssland godkände ansökan. Därmed skyddade de rysk befolkning, och de hindrade att deras marinbas vid Svarta havet skulle kunna hamna hos Nato.

Inte heller i Georgien i augusti 2008 handlade det om rysk aggression. Vad som hände den gången kan ses i en av EU beställd rapport.

Rysslands militära upprustning är svar på hot från Nato. Ryssland är omringat av militärbaser från USA och Nato. Intill Rysslands gräns placerar Nato anläggningar som ska stoppa ryska kärnvapenmissiler men som också kan användas till att sända anfallande missiler mot mål i Ryssland. Med början tidigt 2017 placerar Nato fyra stridsgrupper av bataljonsstorlek (vardera 300-1 200 personer) i Estland, Lettland, Litauen och Polen.

Ryssland anklagades för att ha hackat datorer tillhörande Demokraterna i USA och kommit över mejl som skadade presidentkandidaten Hillary Clinton. Det var dock en visselblåsare inom partiet som förde ut dessa mejl.

Propagandan och anklagelserna mot Ryssland beror inte på gammal rysskräck hos redaktörer och journalister. Det är något annat som pågår. Även i Sverige fanns under Kalla kriget en topphemlig Nato-organisation. Eftersom Nato är fortsatt verksamt måste vi räkna med att organisationen finns kvar i någon form. Därmed har vi i Sverige en organisation som verkar för Natos intressen, och där bör vi söka dolda krafter bakom propagandan.


Håll isär frågor − Nystart

Det har framförts att det vore naivt att tro att vi kan lyckas häva värdlandsavtalet, men att en lag mot att föra in kärnvapen i Sverige skulle vara ett konkret agerande för att motverka avtalet.

Men för det första. Om Sverige blir värdland för Nato så gäller att om Natos attackflyg startar från en bas i Sverige så kan den basen sedan angripas, och Sverige dras in i krig. Vidare kan Sverige tvingas hjälpa till utomlands i krig som Nato för, och även då dras Sverige in i krig. Det har ingenting med kärnvapen att göra.

För det andra. Avtalet är ett av de största politiska fel som har begåtts i Sverige under efterkrigstiden. Avtalet ingår i Natos inringning av Ryssland, och sett ur Natos ögon är syftet att med Sverige som värdland ska Natos resurser öka. Nato får fler baser, och svenskt stöd till Nato-insatser utomlands underlättas. Förutom för vår egen säkerhets skull bör avtalet sägas upp som vårt bidrag till avspänning kring Östersjön.

Vi bör alltså söka alla möjligheter att få bort värdlandsavtalet. Det blir inte lätt, och det kräver en nystart för politiskt arbete i Sverige.


Lästips

Fem böcker

Här är några lästips. Kanske kan du starta en studiecirkel med några andra intresserade.

Sverige, Nato och säkerheten. Från den oberoende Natoutredningen som var ett privat initiativ.
   Nato, säkerhetspolitik, Ryssland, Sveriges nuvarande samarbete med Nato och annat behandlas.

Kommentar 24 juni 2019: Natoutredningens webbplats har övertagits av någon som har lagt dit annat innehåll. Läs mer här.

Frontlinje Ukraina. Richard Sakwa.
   Överallt sprids lögner om Ukraina och Ryssland. Boken behandlar händelserna 2014 samt Ryssland och dess relationer till andra länder.

Ryssland och svensk säkerhetspolitik. Sven Hirdman.
   Författaren ger sin syn på Rysslands utveckling under de senaste decennierna och diskuterar Sveriges förhållande till Ryssland.

Libyenkrigets geopolitik. Ola Tunander.
   I mars 2011 anfölls Libyen, med ett FN-beslut som svepskäl. Det var Nato som besegrade Libyens försvar, störtade regeringen och förvandlade landet till kaos.

Natos hemliga arméer. Daniele Ganser, Mats Deland.
   En hemlig Nato-organisation Gladio låg bakom terrorism i Italien för att påverka opinionen. En hemlig Nato-organisation skapades även i Sverige.


Positiva alternativ

Det finns alternativ till medlemskap, värdlandsavtal och annat samarbete med Nato:
− Neutralitetspolitik.
− Självständig lösning av Sveriges försvarsproblem, utanför Nato.
− Svenska initiativ, bland annat i FN, för fred, säkerhet och nedrustning i världen.
− Goda kontakter med Ryssland inom handel, forskning, kultur och turism.


Byt ut riksdagsledamöter

Nu behövs ett stort arbete som kräver tid. Vänta inte en vecka i onödan med starten.

Ta genast reda på när och hur namnen på partiets valsedlar ska bestämmas. Troligen hösten 2017 eller tidigt 2018.

Skapa ett nätverk av oppositionella partikamrater. Kännedom om nätverket stimulerar andra att göra något liknande. De ser att något kan gå att göra.

Du och dina oppositionella partikamrater ska sedan satsa allt på vilka namn som ska finnas överst på nästa valsedel. Förbered inför nomineringsmöten, och delta där. Den som vill till en plats högt upp på valsedeln ska klara två test:
− Nej till medlemskap i Nato!
− Inga Nato-baser här!

Det sista leder till att värdlandsavtalet rivs upp.

(Undersök också möjligheten till alternativ valsedel, spränglista.)

Vid valet 2018 åker förhoppningsvis en del av de riksdagsledamöter, som röstade för värdlandsavtalet, ut ur riksdagen.

Nya riksdagsledamöter bör i den här frågan bilda allianser med enskilda ledamöter i andra partier och med Vänsterpartiet för att gemensamt motionera mot värdlandsavtalet.

Opinionsarbete kan bedrivas ute i landet till stöd för denna opposition i riksdagen, och en sten är nu i rullning.

*   *   *

Björn Backengård
Hisings Backa, Göteborg