Folkkampanjen
mot Nato

Nyheter och kommentarer

 

29 juni 2019
30 juni tillägg


Peter Hultqvist försöker gripa in

En stark opinion vill att Sverige ska skriva under förbudet mot kärnvapen. De som motsätter sig detta säger att det skulle skada Sveriges militära samarbeten.

Nu försöker försvarsminister Peter Hultqvist gripa in med en artikel i Dagens Nyheter 28 juni med rubriken Skadligt att rubba Sveriges strategiska försvarssamarbeten. Där räknar han upp militära övningar där Sverige deltar med Nato-länder. Naturligtvis är syftet med artikeln att försöka gå emot opinionen för att Sverige ska skriva under kärnvapenförbudet.

hit för att komma vidare till artikeln i DN.

* * *

Vad är det då som Nato-vännerna inte vill skriva under? Läs Konventionen om förbud mot kärnvapen.

I Hultqvists artikel ser vi de vanliga lögnerna om Ryssland som det stora hotet, och naturligtvis nämns både Georgien och Ukraina.

30 juni tillägg

En replik på Hultqvists artikel finns. De nya debattörerna förstår nog vad som pågår, och de pressar Hultqvist. Han gör allt han kan för att stoppa en svensk underskrift av kärnvapenförbudet, och där är han överens med debattörerna, men han har kraftigt motstånd inom sitt eget parti.

Vi hittade en tidigare artikel, 11 juni, i DN, där Hultqvist svarade på frågor från journalister. Ännu inget beslut om kärnvapenavtal – Hultqvist: Vill inte riskera samarbeten. I artikeln får vi också veta att 23 länder har skrivit på förbudet mot kärnvapen, och det krävs 50 innan det kan träda i kraft.