Folkkampanjen
mot Nato

Nyheter och kommentarer

 

3 december 2019


Mejl från IrakSolidaritet


Det kom ett mejl från IrakSolidaritet. Vi läser.


Sedan 1 oktober pågår ett stort uppror i Irak. Demonstranterna kräver att alla politiker i USA:s "politiska process" avgår. De kräver en ny konstitution, en ny vallag som inte är sekteristisk. De vill ha ett hederligt nyval, de vill ha en sekulär stat och de kräver att få ett oberoende Irak tillbaka. "Vi är irakier", säger de. "Vi är inte sunni, shia eller kurder". Repressionen är mycket hård. Över 400 människor har dödats och över 16 000 skadats. Säkerhetsstyrkor har skjutit rakt in i folkmassorna och tårgasgranater riktas mot människors huvuden. De spräcker skallar och dödar. Ungdomar, unga arbetslösa och studerande, satte igång processen. Familjer, fackliga-och yrkesorganisationer anslöt sig.

Tahrirtorget i Bagdad har blivit en symbol för ett annat Irak. Konstnärer, artister av olika slag har bidragit. Muralmålningar finns på väggarna i tunnlar. Kvinnor är mycket aktiva. Alla religiösa och etniska grupper arbetar tillsammans.

Iraks försvarsminister som även har svenskt medborgarskap står som typexempel för den korrupta politiska klassen som kom med ockupationen.

De folkliga krafterna får stöd i hela Irak, men de krafter som vill behålla makt i Irak är starka från USA och Israel till Iran. Vi hoppas att motståndet inte slås ner i blod eller att dessa krafter lyckas infiltrera och förgöra och avleda motståndet.

I denna situation av uppror har den svenska regeringen presenterat sin nya Irakproposition. Den föreslår fortsatt närvaro av svensk militär, fortsatt samarbete med regeringen i gröna zonen och stöd till USA-koalitionen. Ingen debatt förs i denna fråga. Det är absurt!

Hjälp oss få igång debatt om regeringens Irakproposition i ditt parti, i organisationer och media.

Även om riksdagen inte låter sig påverkas, är debatten nödvändig. Argument finns i följande artikel:

https://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/regeringens-proposition-2019-slash-20-28-publicerad-17-oktober-2019-boer-avslaas-2937077


Läs hela artikeln om situationen i Irak:

https://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/nyhetsbrev-fraan-iraksolidaritet-191129-uppror-i-irak-2949135

Ta även del av Daniel Ellsbergs filmade hyllning till Julian Assange och visselblåsarna.

Läs Nils Melzers (FN:s rapportör om tortyr) brev om Julian Assange översatta till svenska.


Kontakt: info@iraksolidaritet.se