11 september 2013
Om man läser EU:s fördragstext som den står, sägs man vara aningslös
.
Påsken 2013 övade ryska bombplan nära Sverige, utan att svenska plan gick upp och bevakade. Dock sände Nato två danska plan från en bas i Litauen.
Nyheten om de ryska planen, och att svenska flygplan hade haft påskledigt, nådde allmänheten genom Svenska Dagbladet den 22 april. Vid det laget pågick redan en försvarsdebatt sedan ÖB hade beskrivit Sveriges svaga försvarsförmåga, och debatten fortsatte nu.
Två dagar tidigare, den 20 april, intervjuades försvarsminister Karin Enström av euobserver.com. Hon hänvisade då till att enligt EU-fördragets Artikel 42.7 kan Sverige räkna med hjälp från andra EU-länder om det behövs.
Från intervjun
Karin Enström: Om du verkligen läser det, så säger Lissabon-fördraget att du måste stödja dina EU-grannar med alla nödvändiga medel.
Med hänvisning till Lissabons artikel 42.7, konstaterade hon: Eftersom EU inte är en militär allians, så är det inte som artikel fem [Natos klausul om kollektiv säkerhet], men där finns raden som säger att alla medlemsstater i EU måste stödja varje annan medlemsstat som blir attackerad eller om den påverkas av en naturkatastrof.
Hon tillade: Det är verkligen svårt att tänka sig att om ett [EU] land ... påverkades av en katastrof eller ett angrepp, detta inte skulle påverka alla de andra EU-länderna. Det skulle vara en handling av egenintresse att försöka stabilisera situationen.
[...]
Hon menade att det skulle hjälpa om EU skapade ett enda militärt operationscentrum för att samordna sin verksamhet.
Vi vill inte ha fördubbling [med Nato], men jag tror att du alltid är mer förberedd om du har möjlighet till ledning och kontroll. Om den exakta utformningen vill jag inte säga: 'Så här ska det vara, och det är här det ska vara'. Men jag tror att det kan vara bra att komma framåt i den här diskussionen också
, sade hon.
Dagens Nyheter ilsknar till
För dessa uttalanden blev hon den 25 april uppmärksammad i DN. Försvarsministerns uttalanden är häpnadsväckande aningslösa
, skrev man, och några rader tidigare nämnde man nedlåtande Den vackra solidaritetsförklaringen i Lissabonfördraget
.
Så här står det i Artikel 42.7:
7. Om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationernas stadga. Detta ska inte påverka den särskilda karaktären hos vissa medlemsstaters säkerhets- och försvarspolitik.
Åtagandena och samarbetet på detta område ska vara förenliga med åtagandena inom Nordatlantiska fördragsorganisationen, som för de stater som är medlemmar i denna också i fortsättningen ska utgöra grunden för deras kollektiva försvar och den instans som genomför det.
Är man alltså aningslös
om man läser innantill i EU:s fördrag? Det var en nyhet.
De två styckena tillsammans blir oklart. Det andra stycket tycks betyda att Nato står över EU, men går det ihop med att de övriga medlemsstaterna [är] skyldiga att ge ... stöd och bistånd
?
Missnöjet hos DN beror nog på att i intervjun antyds något annat än den raka vägen in i Nato.
FN-stadgan nämns också:
KAPITEL VII. INSKRIDANDE I HÄNDELSE AV HOT MOT FREDEN, FREDSBROTT OCH ANGREPPSHANDLINGAR.
[...]
Artikel 51.
Ingen bestämmelse i denna stadga inskränker den naturliga rätten till individuellt eller kollektivt självförsvar i händelse av ett väpnat angrepp mot någon medlem av Förenta Nationerna, intill dess att säkerhetsrådet vidtagit nödiga åtgärder för upprätthållande av internationell fred och säkerhet. Åtgärder vidtagna av medlemmar under utövande av denna rätt till självförsvar skola omedelbart inberättas till säkerhetsrådet och skola ej i något avseende inverka på säkerhetsrådets rätt och skyldighet enligt denna stadga att vid varje tillfälle handla på sätt, som rådet anser nödvändigt för att upprätthålla eller återställa internationell fred och säkerhet.
Här har du EU-fördraget.
Du kommer till Europeiska unionens officiella tidning
. Åk ner en liten bit och klicka på Fördraget om Europeiska unionen (konsoliderad version)
.
Detta är ett pdf-dokument, och vi ska långt ned, till Artikel 42. För att komma direkt dit kan du i rutan längst upp skriva 38. Intill rutan står det sedan (26 av 34).
Här har du FN-stadgan.