27 augusti 2014
Till att börja med betyder värdlandsstöd
att Sverige i ett kris- eller krigsläge kan bli värd för Nato-trupper.
I november 2013 meddelade SvD att Sverige förbereder för Natotrupper
. Försvaret hade begärt hos regeringen att förhandlingar med Nato ska inledas om att Nato-trupp ska kunna placeras i Sverige.
Övningar med Nato genomförs redan i Sverige, men det här är ett ytterligare steg, nämligen att Nato-trupp ska kunna finnas här i ett kris- eller krigsläge. Till detta kan läggas att Sverige redan ingår i Natos snabbinsatsstyrka.
Hur stort stöd finns i riksdagen? Samtliga riksdagspartier ingick i Försvarsberedningen, vilken den 15 maj lämnade rapporten Försvaret av Sverige. Starkare försvar för en osäker tid. Där läser vi på sid 39:
Försvarsberedningen förutsätter att värdlandsstöd beaktas i försvarsplaneringen och att regeringen skyndsamt vidtar åtgärder inklusive avtalsregleringar för att berörda myndigheter ska kunna skapa tillräckliga förutsättningar för att Sverige ska kunna ge och ta emot militärt stöd.
I rapporten lämnade varken S, Sd eller Mp någon Avvikande uppfattning
om det. V har en avvikande uppfattning om hela Nato-samarbetet. Ytligt sett är alltså sju av åtta riksdagspartier med på detta.
Men var finns egentligen Miljöpartiet? SvD: Men Miljöpartiet är ändå kritiskt och tycker inte att regeringens initiativ har förankrats i riksdagen.
Insåg Miljöpartiet vad de gjorde när de skrev under Försvarsberedningens rapport? De lämnade där ingen avvikande uppfattning om värdlandsstödet.
Vi vet att det i alla partier finns motstånd mot medlemskap i Nato, troligen även i Folkpartiet. Därför får vi hoppas att motståndet mot medlemskap räcker även för att stoppa detta ytterligare steg in i Nato.