31 oktober 2021
Skandalerna kommer i tät följd, men i media är det tyst.
Hur är det möjligt att den svenska allmänheten inte får läsa stora rubriker om hur CIA med Pompeo som chef på största allvar under 2017 diskuterade att mörda eller kidnappa Julian Assange från Ecuadors ambassad i London. Brittiska styrkor skulle vara behjälpliga i olika tänkta tillvägagångssätt.
Ett 30-tal CIA-agenter bekräftar sanningshalten i denna skandal.
I ett tidigare Nyhetsbrev skrev vi om USA:s kronvittne, i den rättegång USA vill ha Julian Assange utlämnad till. Detta kronvittne, Sigi Thordarson, har nu fängslats på Island, en brottsling och pedofil som dessutom försnillat pengar som tillhörde Wikileaks. Han erkände för den isländska tidskriften Stundin att Julian Assange skulle sättas dit med lögner och han själv hade utlovats straffrihet av USA. Nu har han dömts till ett 3-årigt straff på Island.
Säkerhetsfirman UC Global spionerade på Julian Assange på Ecuadors ambassad. Hans samtal med sina advokater avlyssnades och rapporterades till CIA. Det är oerhörda övergrepp mot Julian Assanges rättigheter. Han har inte ens tillgång till allt material han behöver för sitt försvar.
Det handlar om klara rättsövergrepp och omänsklig behandling som inte bör förekomma i demokratier och i den mån de förekommer, borde väcka uppmärksamhet, protester och skriverier i våra medier, men såväl journalister som jurister och politiker håller tyst.
Det är uppenbart att vi måste försvara vår rättssäkerhet, våra mänskliga och våra demokratiska fri-och rättigheter. De är inte givna för evigt.
De frågor DN:s tidigare chefredaktör Arne Ruth formulerar i ett upprop för Julian Assange och de frågor Nils Melzer, FN:s specielle rapportör om tortyr, ställer till UD och vår utrikesminister är fortfarande obesvarade. Frågorna gäller Sveriges behandling av Julian Assange.
Som tidningsläsare undrar vi förstås varför media inte hör med UD vad de har att säga och ber dem svara på frågorna.
27 och 28 oktober pågår en hearing i London av avgörande betydelse för Julian Assange. USA överklagar tidigare beslut att inte utvisa Assange till USA av hälsoskäl och självmordsrisk.
Protester sker över hela världen och krav ställs att Bidenadministrationen ska släppa åtalsfrågan.
Julian Assange sitter fängslad och isolerad i högriskfängelset Belmarsh i London bland mördare och terrorister. Belmarsh har kallats Storbritanniens Guantánamo. Utgången är oviss.
Ett 20-tal stora MR-organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch och organisationer för demokratiska fri-och rättigheter uppmanar Bidenadministrationen att lägga ner åtalet mot Julian Assange. US: Press freedom coalition calls for end to Assange prosecution.
Amnesty Internationals generalsekreterare skriver idag 25 oktober inför hearingen att "USA:s myndigheter ska släppa åtalet, de brittiska myndigheterna ska inte utvisa Julian Assange till USA utan omedelbart frige honom."
Nils Melzer intervjuas efter avslöjandena i Yahoo News om planerna att mörda eller kidnappa Assange. Nils Melzer behandlar frågan om rättssäkerhet.
De två artiklarna från The Indicter behandlar BBC:s roll i den negativa beskrivningen av Julian Assange som når allmänheten.
Här.
Här.
Wikileaks avslöjanden om USA:s och Storbritanniens krigsbrott, tortyr, Guantánamo, övervakning med mera är det också tyst om. De skyldiga går fria. Straffrihet råder i strid med folkrätten.
Istället förtvinar Julian Assange, isolerad och sjuk, i fängelse och journalister i hela världen kan känna sig hotade av hans exempel. Självcensur kommer troligtvis att öka för att inte riskera att föras till USA och dömas där. USA tar sig rätten till jurisdiktion över hela världen och struntar i lagar om yttrandefrihet som First Amendment. Journalister riskerar att behandlas som spioner.
Kända visselblåsare som Daniel Ellsberg och Edward Snowden och många kända personligheter med dem, kallar det som sker för "långsamt mord" av Julian Assange.
Se och lyssna gärna på The Belmarsh Tribunal: The War On Terror is Put on Trial.
Många kända personligheter ger sin syn.
Deltag 28 oktober på demonstrationen! Sprid bland vänner och bekanta! Vi måste rädda Julian Assange och gemensamt försvara både rättssäkerheten och vår yttrandefrihet och vår rätt att veta!
Den norske juristen och författaren Fredrik Heffermehl har haft tillgång till Nobelkommitténs väl bevakade arkiv och hans senaste bok som heter Medaljens bakside (2020) och artiklar efter utdelningen av årets fredspris, kritiserar starkt hur Nobelkommittén handhar priset.
Kommittén tar inte hänsyn till Nobels egna önskemål om att priset ska gå till förtjänstfulla personer som befrämjar nedrustning och avveckling av arméer.
I sin bok kan Heffermehl visa att Nobelkommittén ända sedan 1901 undlåtit ta hänsyn till Nobels testamente. Nedrustning är huvudfrågan, inte pressfrihet, skriver Heffermehl.
Men i dagens värld där det militärindustriella komplexet, upprustning och kapprustning förhärskar, har Nobelkommittén anpassat sig till USA:s och Nato:s behov.
Julian Assange, många gånger föreslagen till Nobels fredspris, har genom sina avslöjanden i högsta grad bidragit till att avslöja och bekämpa USA:s och NATO:s militära makt och angrepp på suveräna stater.
"Det mest akuta och dödliga hotet mot pressfriheten i dagens värld är USA:s kampanj mot Julian Assange. Australiensiske Assange, grundare av Wikileaks, förtjänar tack från världsopinionen för att han lagt fram USA:s krigsbrott i Irak och Afghanistan.....och USA:s angrepp på Assange är ett försök att hindra media i hela världen från att kritiskt rapportera om USA:s maktmissbruk och brott", säger Heffermehl.
"Hans modiga avslöjanden kan snart kosta honom livet. En Nobelkommitté trogen Alfred Nobels fredsvision kunde ha skyddat Assange från flagranta rättsöverträdelser som utvisning till USA och livstids fängelse där skulle innebära."
Och i den ännu inte publicerade översättningen av hans bok till engelska, skriver Heffermehl att Julian Assange borde ha fått fredspriset.
Det är uppenbart att ingen får Nobels fredspris som höjer rösten mot USA/Nato. Det gör inte årets fredspristagare och den filippinska journalisten uttalar sig även mot Julian Assange.
I Norge pågår debatt. Fredrik Heffermehls artikel i norska Dagens Næringsliv har publicerats i Journalisten och går därmed ut till alla fackligt anslutna journalister.
Följ vad som händer i Irak som gick till parlamentsval 10 oktober på FB.
Gruppen iraksolidaritet uppdateras ofta:
https://www.facebook.com/groups/IrakSolidaritet/
Kontakt med IrakSolidaritet:
info@iraksolidaritet.se
Kontakt med Stödkommittén för Julian Assange:
support.julianassange@protonmail.com