Folkkampanjen
mot Nato


Nyheter och kommentarer


Till meny

5 juni 2022


Mejl till socialdemokrater 25 april 2022


(Klickbara länkars utseende har ändrats.
315 ska vara 311.)

(Mottagare)


Del 2, fortsatt Nej

Detta mejl sänds till:
315 lokala avdelningar i S;
26 lokala avdelningar i SSU;
26 lokala avdelningar i kvinnoförbundet;
19 lokala avdelningar i studentförbundet;
26 partidistrikt;
100 riksdagsledamöter i S;
23 regeringsmedlemmar.

Socialdemokraterna bör hålla fast vid Nej till medlemskap i Nato.

På gång

Partistyrelsen ska senast 24 maj besluta om Nato. Först ska 26 distriktsstyrelser yttra sig. En lång lista tungviktare ska resa ut och tala med dem om Nato. Läs om detta i Göteborgs-Posten 22 april.

Vad är Nato?

Den kände fredsforskaren Jan Öberg skriver: "Nato är den huvudsakliga orsaken till att västvärlden förfaller och militariserar sig till döds." Detta i en aktuell artikel med den ursprungliga rubriken Varför Nato inte är defensivt, utan föråldrat och bör upplösas. Läs hos Nyhetsbanken.

Ryssland, Ukraina och Nato

Kriget i Ukraina är inte rysk "aggression" som det sägs. Nato har under många år pressat österut som en förberedelse för krig mot Ryssland, och målet har varit att få in även Ukraina i snaran kring Ryssland. Kriget är en kraftmätning mellan Ryssland och Nato, och Ryssland visar att nu blir det Stopp. Läs en artikel Tiotusentals ukrainska soldater tränades av Nato hos Nya Dagbladet.

Planen

Varför så bråttom?

En kommentator i radion sade att för Magdalena Andersson är det bråttom med Nato-anslutning för att få bort frågan från valrörelsen. När hon bjöd med Ulf Kristersson till en resa till en Nato-övning i Norge var det troligen för att få möjlighet att diskutera med honom. Så här är antagligen planen:

a) Regeringen lämnar in ansökan om medlemskap i Nato vid Natos toppmöte i Madrid i juni. Den har då stöd av M, SD, C, KD och L.

b) Nato har redan lovat att snabbt behandla en ansökan från Sverige. Kanske går det på två veckor.

c) Riksdagen extrainkallas för att godkänna anslutning till Nato.

Om det går så långt står vårt hopp till att gräsrötter i S och SD förmår delar av riksdagsgrupperna att gå emot partiledningarna. Viktigt kan vara att det har framförts att i en sådan här fråga krävs 3/4 majoritet i riksdagen. Det måste kontrolleras om det är så.

Men det kan gå så långt att ett riksdagsbeslut i sommar ansluter Sverige till Nato. När valdagen kommer i september är då Sverige medlem i Nato.

Efter valet, oavsett procent hit eller dit, kan S + M bilda en regering som blir den starkaste regering Sverige har haft på länge och som kan fungera minst tre mandatperioder.

Så kan en plan se ut.

Om priset för en stark regering är Nato-medlemskap, så är det för högt pris. Nato är USA:s verktyg för vägen till världsdominans, och, som Jan Öberg skriver, Nato är "föråldrat och bör upplösas".

Det måste finnas andra vägar till stark regering.

Säkerhetspolitiskt läge

Det ÄR INTE ett nytt säkerhetspolitiskt läge på det sätt propagandan framställer det. Propagandan påstår att Ryssland visar att de vill erövra nya områden. Vad som är nytt är i stället att efter att Nato under många år har kört Ukraina framför sig i ett långsamt anfall mot Ryssland, så har Ryssland satt Stopp. Nato är sannolikt skakat, och DET är nytt. Sverige har inget att frukta från Ryssland om vi inte är så dumma att vi ansluter oss till en organisation som är USA:s redskap i försöken att nå världsdominans.

Finland

Om Finland får veta att Socialdemokraterna i Sverige vill ha mer tid så är det bara för Finland att acceptera det.

Magdalena Andersson

Om inte Socialdemokraterna ändrar sig om medlemskap, gör Moderaterna Nato till en valfråga. Så står det i inledningen till en artikel 26 mars i Göteborgs-Posten om Ulf Kristersson och Nato.

M kan vinna valet på det. Det kommer dock en tid även efter valet 2022 och viss framförhållning måste vi väl ha.

Vilken är Magdalena Anderssons verkliga natur? I värsta fall har hon visat en oväntad sida, nämligen att partiet är ett problem för henne, en bromskloss, inte en KRAFT som hon har förtroendet att företräda.

Eller hon kan gå till historien som den som stod emot propagandan för att det var viktigare att vara partiets företrädare och ge partiet möjlighet att lära och diskutera, och sedan lyssnar hon till partiet.

Alltså

1. Håll fast vid Nej till medlemskap i Nato.

2. Gå inte på bluffen om att ett nytt säkerhetspolitiskt läge innebär att Sverige måste gå med i Nato.

3. Försök att klara valet genom att mobilisera partiet bakom den gamla inställningen att Sverige står för neutralitet.

4. Hur det än går i valet så går partiet då stärkt vidare och visar att det är ett parti som inte blåser omkull i propagandan utan blir en tillgång för Sverige i framtiden.


Björn Backengård
Hjalmar Bergmans Gata 56
422 52 Hisings Backa