Folkkampanjen
mot Nato


Nyheter och kommentarer


Till meny

30 oktober 2022
Förtydligande 8 februari 2023


Nato och Ukraina

Vi har tidigare förstått att Nato har rustat och utbildat militärt Ukraina, och att verksamheten går flera år bakåt i tiden. Nu har vi det från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg också i tre Nato-dokument.

Presskonferens med Jens Stoltenberg 27 juni 2022 inför Natos toppmöte 28−30 juni. Ungefär en femtedel in i texten:

Nato och allierade har gett betydande stöd till Ukraina sedan Rysslands olagliga annektering av Krim 2014. Inklusive med militärt och ekonomiskt stöd. Samt träning för tiotusentals ukrainska styrkor.

Inledningsanförande av Jens Stoltenberg vid en diskussion om klimat och säkerhet, Natos offentliga forum 28 juni 2022. Nära slutet av texten:

Natos allierade har stött Ukraina sedan 2014. Vi vaknade inte i februari 2022. Egentligen har jag varit i Yavoriv och andra platser i Ukraina, där jag har sett kanadensisk, amerikansk, brittisk och även Nato-personalutbildning, vilken hjälper till att utrusta den ukrainska försvarsmakten. Den ukrainska försvarsmakten är mycket bättre utrustad, mycket bättre utbildad, mycket större och med mycket bättre ledning 2022 än 2014. Inte minst på grund av stödet, utbildningen och utrustningen de har fått under många år från de Nato-allierade länderna. Det är först och främst modet, modet hos ukrainare som har gjort det möjligt att stå upp mot den brutala ryska invasionen. Men det stöd de har fått från 2014 och framåt har naturligtvis också varit avgörande.

Inledningsanförande av Jens Stoltenberg vid ett gemensamt sammanträde i Europaparlamentets utskott för utrikesfrågor och underutskottet för säkerhet och försvar den 13 juli 2022. Nära början av texten:

Egentligen har Nato-allierade och Nato varit där sedan 2014 − utbildat, utrustat och stöttat den ukrainska försvarsmakten.

Nu kan till det här läggas att i februari 2022 ökade Kiev kraftigt beskjutningen av de områden i östra Ukraina som de hade bombarderat i åtta år. Det var en uppmaning till Ryssland att invadera. Det var Nato som planerade och drev fram kriget i Ukraina.

Det här har naturligtvis den svenska militära underrättelsetjänsten vetat. Vi kan också vara säkra på att välinformerade personer inom politik, militär, statsförvaltning, näringsliv och massmedia har känt till detta.


Vi tackar George Szamuely för att han uppmärksammade oss på Stoltenbergs uttalanden. I en artikel hos Global Research 18 oktober 2022 berättar han mer.