Folkkampanjen
mot Nato


Nyheter och kommentarer


Till meny

1 maj 2022


Mejl till socialdemokrater 19 april 2022

Mejl sändes till en lång rad lokala organisationer samt till riksdagsledamöter och regeringsmedlemmar i Socialdemokraterna.

(Klickbara länkars utseende har ändrats.)

(Mottagare)


Fortsatt Nej

Detta mejl går till:
− en mycket lång rad lokala organisationer inom Socialdemokraterna såsom Socialdemokraterna i Hallsberg o.s.v., inom SSU, inom S-kvinnor, inom S-studenter;
− Socialdemokraternas riksdagsledamöter;
− regeringsmedlemmar.

Göran Persson och Pierre Schori

Göran Persson, Pierre Schori och fler har två saker gemensamt:
1. De är socialdemokrater.
2. De är emot svenskt Nato-medlemskap.

Läs mer hos Nyhetsbanken

Varning från en tidigare riksdagsledamot (S)

I Göteborgs-Posten 18 april fanns en insändare Ta inte förhastade beslut om Nato − lär av historien av tidigare riksdagsledamoten (S), Evert Svensson.

PM till Magdalena

Läs PM till Magdalena Andersson.

Socialdemokrater bör hålla fast vid Nej till Nato-medlemskap

Det är kriget i Ukraina som får vissa att tappa fotfästet och glömma tidigare ståndpunkter. Kriget i Ukraina är inte ett ryskt "aggressionskrig" mot Ukraina som det sägs. Det är i stället en kraftmätning mellan Ryssland och Nato. Den kraftmätningen gick in i ett akut läge efter den USA-stödda statskuppen i Kiev 2014 och Kievs därpå följande artilleribeskjutning i åtta år av områden i östra Ukraina.

Nato har jobbat hårt i många år på att få in även Ukraina i snaran kring Ryssland. Den 15 december 2021 lämnade Ryssland till USA och Nato förslag i säkerhetsfrågor. Bland annat begärde Ryssland att Nato inte ytterligare ska utvidgas och att Nato inte ska ha någon militär verksamhet i Ukraina. Förslagen avvisades, och i februari kom fortsättningen.

I början av 1990-talet ville Ryssland komma in i Nato men avvisades. Nato hade andra planer. 1999 började Natos utvidgning österut då Tjeckien, Ungern och Polen blev medlemmar. Våren 2011 missbrukade Nato ett FN-beslut om Libyen och förstörde i stället landet. Orsaken var att Libyen förde en självständig politik och deltog i planer att införa en ny valuta för bland annat oljehandeln. Ännu tidigare, 1999, bombade Nato Serbien, i före detta Jugoslavien, i 78 dagar. Försvarsallians? Nej, Nato är USA:s redskap i strävan efter världsdominans.

Nato är inget att satsa på

Från presidentvalskampanjen i Frankrike får vi höra att där finns opinioner för att Frankrike ska lämna Nato. Sanktionerna mot Ryssland slår tillbaka mot Europa, och opinioner mot Natos verksamhet kommer att växa. Under oväntat tryck kommer Nato att börja falla sönder inifrån, och detta kan börja inom de närmaste tio åren.

Läs en artikel i Svenska Dagbladet 15 april om USA, Nato och Sverige.

Stort steg

Att gå in i Nato är ett stort steg. På Natos webbplats finns bland annat strategiska dokument. I ett av dessa, 24 april 1999, punkt 43, läser vi: "förhindra åternationaliseringen av försvarspolitik" och vidare "utan att beröva de allierade deras suveränitet". Men detta går ju inte ihop. Det ser ut att krävas omfattande studier och diskussioner innan vi börjar tänka på att ta detta steg.

Länk till Nato-dokumenten hittar du här.


Hälsningar
Björn Backengård
Hjalmar Bergmans Gata 56
422 52 Hisings Backa